Waarom zweten sommige mensen meer dan anderen?

U bent lekker aan het genieten van een aangename saunasessie, en net als u een handdoek wil pakken om het zweet van uw voorhoofd af te vegen, merkt u dat de man rechts van u heel veel zweet. Het lijkt er op alsof hij net in een zwembad is gesprongen. Hoe komt het dat sommige mensen heel veel zweten en dat we bij anderen amper een druppeltje opmerken?

Mannen vs. vrouwen

Zweten is een manier van het lichaam om zich af te koelen en een gezonde lichaamstemperatuur te behouden. Iedereen wordt geboren met tussen de twee en vier miljoen zweetklieren. Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar de zweetklieren van mannen zijn actiever. Hoeveel u zweet hangt af van uw geslacht, het aantal zweetklieren dat u heeft (meer klieren staat gelijk aan meer zweet), hoe warm het is, hoe intensief u sport of hoe angstig u zich voelt.

De hoeveelheid dat een persoon zweet hangt ook af van de hoeveelheid zweetklieren die geactiveerd zijn en hoeveel elke kleur uitscheidt. Het blijkt dat fitte mannen aanzienlijk meer zweten dan fitte vrouwen. Dezelfde hoeveelheid van de zweetklieren kan geactiveerd zijn (bij mannen en vrouwen), maar vrouwen produceren minder zweet uit elke klier. Fitte mensen zweten efficiënter doordat ze snel beginnen te zweten tijdens het sporten, wanneer hun lichaamstemperatuur lager is. Een minder fit persoon die op dezelfde intensiteit sport of werkt, zal echter een stuk sneller opwarmen en ook meer zweten. Ook zweten mensen met overgewicht meer dan mensen met een normaal gewicht omdat vet fungeert als een isolator die de kerntemperatuur van uw lichaam verhoogt.

Andere oorzaken

Sommige dingen heeft u zelf onder controle als het gaat om het zweten. Als u een koffie drinker bent, kan cafeïne de intensiteit van het zweten verhogen. Alcohol drinken kan hetzelfde effect hebben, dus het beperken van pintjes en cocktails helpt. Rokers kunnen ook meer zweten, omdat nicotine invloed heeft op uw hormonen, de huid en de hersenen. Het dragen van synthetische stoffen die warmte vasthouden zorgt ervoor dat uw lichaam opwarmt. Kies dus voor lichte, ademende stoffen!

 

Helaas, sommige mensen hebben last van overmatig zweten en kunnen hier weinig aan doen. Dit is een veel voorkomende aandoening, ook wel ‘hyperhidrosis’ genoemd. Hun lichaam, handpalmen, voeten, rug en gezicht worden bedekt met zweet, zelfs als het koud is of ze niet bewegen.

Referenties

Bekijk alle referenties
Bekijk alle laatste nieuwtjes Ontdek al onze evenementen

Onze merken