Veel voorkomende fouten in de sauna

Het saunaritueel… Het lijkt zo simpel en voor de hand liggend. En toch loopt er wel eens wat fout met als gevolg dat de persoon in kwestie niet langer in de sauna wilt gaan, schrik heeft voor de hitte van de sauna of niet meer geniet van de sauna. Dat willen wij bij Gervi ten allen tijde vermijden!

 

Wilt u voor de volle 100% van de weldaad van de sauna genieten? Dan vermijd u best de volgende veelvoorkomende fouten in de sauna.

Met ijskoude voeten de sauna in

Uw voeten voelen ijskoud aan… De warme sauna lokt u naar binnen. Halt! Het is absoluut af te raden met koude voeten een warme sauna cabine in te stappen. Koude voeten wijzen vaak op een minder goede doorbloeding in de enkels, voeten en tenen. U begint best aan het saunaritueel met een gelijkmatig opgewarmd lichaam, van handen tot voeten. Daarvoor neemt u eerst een lauw tot warm voetbad om uw voeten op te warmen en stapt u dan de sauna in. Zo kan uw volledige lichaam gelijkmatig opwarmen. Als uw voeten nog ijskoud zijn, krijgt u een echte temperatuurshock en dat kan soms nare gevolgen hebben…

Rechtop zitten in de sauna

Rechtop blijven zitten in de sauna is een pak meer belastend voor uw lichaam dan liggend genieten van het saunaritueel. Hoe hoger u gaat in de saunacabine, hoe meer de temperaturen stijgen. Wanneer u rechtop zit, bevinden uw voeten zich bijvoorbeeld in een andere, minder warme temperatuurzone dan uw hoofd. Dit is niet optimaal. Als u plat ligt op uw rug, bevindt uw volledige lichaam zich in één enkele temperatuurzone en warmt het gelijkmatig op. U kan zich ook gemakkelijker ontspannen in een liggende dan in een zittende houding en uw hartslag gaat minder snel de hoogte in.

Met een volle maag de sauna in

Heeft u net uitgebreid gedineerd? Dan gaat er volop bloed naar uw maag om de vertering te ondersteunen. Dit is niet het ideale moment om aan een intensieve saunasessie te beginnen. U neemt best minimaal 1 uur rustpauze vooraleer u in de sauna stapt. Het verteringsproces kan simpelweg te veel van uw lichaam vragen en niemand wandelt graag misselijk uit de sauna…

Niet voldoende afkoelen

Na een saunabad is het lichaam, zowel inwendig als uitwendig, hevig verhit. Het is niet altijd even plezant en comfortabel, maar om goed af te koelen, is een ijskoude douche aangewezen. Begin met uw voeten en handen en werk zo via uw benen en armen toe naar uw buik en borststreek. Richt niet meteen een ijskoude waterstraal op uw hart of gelaat. Houdt u echt niet van ijskoud water, train uzelf dan met lauw water, maar besef dat een goede afkoeling echt wel noodzakelijk is om te kunnen genieten van dat heerlijke gevoel na de sauna…

Geen rust nemen tijdens 2 opeenvolgende sauna sessies

Na het afkoelingsproces kan het best zijn dat u zich weer kiplekker en bruisend van energie voelt. Klaar voor een tweede saunaronde… Houdt uzelf dan even in toom en verplicht uzelf om 15 minuten rust te nemen. Uw lichaam heeft recuperatie nodig na de opwarmings- en afkoelingsfase van het saunaritueel. Start u te snel weer met een tweede of derde saunaronde, dan gaat u merken dat u al na enkele minuten de sessie als belastend/afmattend gaat aanvoelen.

De stilte en rust niet respecteren in de sauna

De sauna is een plaats van relaxatie, ontspanning en bezinning. Dat kan alleen in een rustige, stille omgeving. Vermijd actieve, bruuske bewegingen die veel inspanning van uw lichaam vragen en gun uzelf alle rust. Zo kan u zo lang mogelijk van de sauna genieten. U kan gerust rustig praten met uw partner in de sauna, maar vermijd hevige discussies of uitbundige conversaties.

Referenties

Bekijk alle referenties
Bekijk alle laatste nieuwtjes Ontdek al onze evenementen

Onze merken