Sauna verlengt uw leven

Na een saunasessie voelt u zich meer ontspannen, relaxt en zorgelozer dan ooit. Maar daar stopt het niet. Volgens een sterk onderbouwde wetenschappelijke studie heeft de sauna een grotere impact op uw levenskwaliteit én -duur dan u zou denken.

Het saunagebruik van 2.000 Finnen sinds 1980

Wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Oost-Finland, startten in de jaren ’80 met hun onderzoek. Ze wilden het saunagebruik van de Finnen in kaart brengen over een periode van 20 jaar. Meer dan 2.000 mannen vulden daarvoor wekelijks een enquête in met betrekking tot hun saunagebruik. Ongeveer 1.500 mannen (75%) verklaarden 2 tot 3 keer per week in de sauna te gaan. 600 van hen (30%) genoten zelfs 4 tot 7 dagen per week van een saunasessie. Enkel 12 mannen gebruikten de sauna nooit. De duurtijd van de saunasessie varieerde van 2 tot 90 minuten per keer en de temperatuur in de cabine was 40 tot 100 graden (altijd met lage niveaus van luchtvochtigheid).

 

In Finland is de sauna een onderdeel van de nationale cultuur. Zo goed als iedereen gaat er wekelijks naar de sauna en heel wat Finnen hebben een privé sauna in hun huis. Een sauna thuis is er allesbehalve een luxe item. Dit verklaart de hoge cijfers.

Beïnvloedt saunagebruik uw kans op hartfalen?

Na 20 jaar opvolging van het saunagebruik, gingen de wetenschappers in 2011 van start met het in kaart brengen van de oorzaken van overlijden (van de deelnemers die inmiddels helaas overleden waren). Hiervoor raadpleegden zij interviews, ziekenhuisdocumenten, certificaten van overlijden, en verslagen van autopsies . 879 van hen (43%) waren overleden aan een hartgerelateerde ziekte (acuut hartfalen, coronaire hartziektes, cardiovasculaire ziektes, enz., …).
Wat bleek? Hoe vaker de mannen in de sauna gingen, én hoe langer ze erin bleven, hoe minder kans dat ze bij deze 43% hoorden. Deze associatie bleef sterk, zelfs nadat verschillende andere mogelijke oorzaken in rekening werden gebracht. De wetenschappers vermoeden gelijkaardige resultaten bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep.

De link tussen sauna en de gezondheid van uw hart

De wetenschappers schrijven het verband toe aan de het ontspannende, rustgevende karakter van een saunasessie. Terwijl u in de sauna zit of ligt, moet u, per definitie, wel relaxen. Er is nu eenmaal weinig anders dat u nog kan doen. Deze “dwingende rust” is voor velen een welkome afwisseling in een wereld met continue prikkels en afleiding. Daarnaast dragen de fysiologische effecten van warmte op uw lichaam ook bij aan uw algemene gezondheid (ontgiften door transpiratie, betere bloedcirculatie, enz.).

 

Bron: JAMA Internal Medicine, 23 februari, 2015.

Referenties

Bekijk alle referenties

Onze merken