Hammam

Wat is een hammam?

Een hammam of hamam is een synoniem voor Turks stoombad of stoomcabine. Een hammam is een cabine, voor 2 of meerdere personen, die zich volledig vult met warme stoom. De luchtvochtigheid in zo’n hammam bedraagt bijna 100%. U ziet geen hand meer voor ogen door de stoom. De temperatuur is bijgevolg wel lager dan in een traditionele Finse sauna. 

Hoe werkt een hammam?

In een hammam of Turks stoombad wordt er door middel van een stoomgenerator warme stoom gecreëerd. De volledige stoomcabine wordt als het ware gevuld met zeer vochtige lucht. Wanneer het bedieningspaneel aangeeft dat de cabine gebruiksklaar is, kan u er in stappen en zich neerzetten of gaan liggen. U kan er ook voor kiezen om een aroma toe te voegen aan de stoomgenerator. Dan is de warme lucht in de cabine gearomatiseerd en geniet u van zalig ontspannende of net stimulerende geuren tijdens uw hammam sessie. In tegenstelling tot in de sauna, zit u in een hammam niet op een handdoek. Idealiter bent u naakt bij het gebruik van een hammam. U kan gerust 30-40 minuten relaxen in een hammam gezien de warmte dragelijker is dan in een sauna. Na een sessie in de hamam, neemt u best een lauwe tot koude douche en rust u minimaal een kwartiertje in een liggende positie.

 

Waarom een hammam gebruiken?

Er zijn ontelbare redenen waarom u een hammam of stoombad kunt gebruiken. Gervi zet de meest voorkomende redenen op een rijtje voor u:

  • Sauna te warm: U vindt de Finse, droge sauna te belastend en te heet? Dan kan een hammam een aangenaam wellness alternatief zijn. De temperatuur is lager, maar dankzij de hoge luchtvochtigheid geniet u toch van alle gezondheidsvoordelen van een sauna.
  • Kinderen en ouderen: Zij verdragen vaak niet goed de hitte in een saunacabine. Een stoombad of hammam kan een ideale manier zijn om toch van wellness te genieten.
  • Weldaad voor luchtwegen en ademhaling: Vooral voor zij die last hebben van luchtwegeninfecties of astma, kan een regelmatige hammam sessie een boost betekenen voor de gezondheid. De vochtige lucht is helend voor de slijmvliezen.
  • Stressverlichting en relaxatie: Een hammam is een zeer milde warmte-beleving die de gebruiker in staat stelt helemaal tot rust te komen en te ontspannen.
  • Beauty: Lucht met een zeer hoge vochtigheid, of stoom, reinigt de huid grondig en zuivert deze van oneffenheden.

De bouw van een hammam bij uw thuis

Bij de installatie van een hammam dienen er enkele belangrijke aandachtspunten gerespecteerd te worden. Bij een niet correcte installatie van een hammam in uw huis, kunnen de gevolgen ernstig zijn: van vochtproblemen tot schimmels. Om dit te vermijden, doet u best beroep op een specialist in het bouwen van hammams, zoals Gervi.

Referenties

Bekijk alle referenties
Bekijk alle laatste nieuwtjes Ontdek al onze evenementen

Onze merken