7 DO’s & DON’Ts voor aromatherapie

Aroma’s, ontspannend of net stimulerend, kunnen zorgen voor extra beleving tijdens uw sauna- of infraroodsessie. Als u correct tewerk gaat ten minste… Lees daarom onze tips voor een ontspannende aromatherapie in de sauna of infraroodcabine.

 

Aroma's voor in de sauna

Tips voor een ontspannende aromatherapie

1. Kies voor een etherische olie of geurconcentraat van hoogwaardige kwaliteit.

Deze vloeistoffen (olie of concentraat) gaan immers verdampen en oplossen in de lucht, waarna u ze gaat inademen en ze terechtkomen in uw luchtwegen. De etherische oliën en geurconcentraten van KLAFS zijn uitermate geschikt.

2. Ga van start met een minimale dosis etherische olie of geurconcentraat.

Less is more is hier de boodschap. Een aroma is bedoeld zeer subtiel aanwezig te zijn. U kan bovendien op elk moment nog meer aroma toevoegen. Als het aroma moet aangelengd worden met water, staat de verhouding waarin dit moet gebeuren steeds aangegeven op de achterzijde van de verpakking. Een teveel aan aroma kan waterige ogen, een prikkend gevoel in de keel en hoesten veroorzaken. Probeer dit dus altijd te vermijden.

3. Kies voor een aroma dat het gewenste effect bereikt.

Bepaalde geuren, zoals lavendel of vanille/kokos, hebben een ontspannende uitwerking wanneer u ze inademt. Deze zijn geschikt voor een saunasessie als afsluiter van de dag. Andere geuren, zoals eucalyptuscitroen of munt, stimuleren dan weer net de hersenactiviteit en geven u als het ware een echte opkikker. Deze gebruikt u bij de start van de dag.

4. Check waar u de etherische olie of het geurconcentraat precies moet aanbrengen.

Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om een etherische olie, al dan niet aangelengd met water, over de sauna stenen te gieten. Dit zal de stenen op termijn erg vettig maken. Een geurconcentraat bestemd voor een opgiet, kan u hier dan wel weer perfect voor gebruiken. In een infraroodcabine kan u het aroma in een daarvoor bedoeld aromaschaaltje laten verdampen.

5. Bereid de aromatherapie altijd voor.

Bereid de aromatherapie altijd voor alvorens u start met de sauna- of infraroodsessie. Maak de aromaoplossing klaar in de sauna emmer of vul het aromaschaaltje in de infraroodcabine. Zo kan u zich, eenmaal de sessie gestart is, helemaal ontspannen. Neem het flesje met aroma niet mee in de warme cabine.

6. Blijf normaal ademhalen.

Eenmaal de cabine op temperatuur is of wanneer u een opgietsessie doet in de sauna, zal u het aroma volop waarnemen. Pas uw ademhaling echter zo weinig mogelijk aan. Het aroma blijft nog een hele tijd aanwezig en het is dus niet nodig om dieper en/of sneller te ademhalen. Dit zal uw hartslag alleen maar verder de hoogte induwen en dit wilt u natuurlijk vermijden tijdens een sessie in de sauna.

7. Heeft u een SANARIUM van KLAFS?

Heeft u het sanarium van Klafs? Dan kan u, via het controlepaneel van de sauna, kiezen voor een aromabad. Bij een aromabad wordt de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid zo ingesteld dat de aroma’s voluit tot hun recht komen. De temperatuur bevindt zich tussen 40 en 45° en de relatieve vochtigheid tussen 40 en 55%.

Referenties

Bekijk alle referenties
Bekijk alle laatste nieuwtjes Ontdek al onze evenementen

Onze merken