6 BBQ weetjes die alleen echte chefs kennen

1. BBQ’en of grillen?

Bent u nu aan het BBQ’en of aan het grillen? Ja, er is wel degelijk een verschil! BBQ’en en grillen zijn niet simpel synoniemen. U bent aan het BBQ’en als u uw maaltijd bereidt met de bovenkant van uw BBQ gesloten. Op die manier wordt de lucht in het toestel verhit en gaart uw bereiding. BBQ’en doet u op eerder lage temperaturen en doet u bijgevolg ook trager. Het duurt wat langer eer uw bereiding klaar is. U bent aan het grillen als u kookt met het toestel open. Door de hoge temperaturen (tot 220°C) van de bakplaat gaat u uw vlees op enkele minuten dichtschroeien. Grillen is dus heel wat sneller dan BBQ’en.

TIP: Gaat u grillen? Gebruik dan arachide- of grill-olie op uw grillplaat. Veel mensen gebruiken olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u olijfolie verhit tot zeer hoge temperaturen, is het aroma en de smaak niet meer lekker. Arachideolie of grill-olie kunnen hier wel perfect voor gebruikt worden. Olijfolie kan u natuurlijk nog steeds gebruiken om uw bereiding nadien af te werken.

2. Hoe steek ik best een houtskool BBQ aan?

Houtskool is niets meer dan verkoold hout. Wanneer brandende houtskool in aanraking komt met lucht, is er een snel warmteverlies. Daarom wordt geadviseerd om uw houtskool BBQ aan te steken met daarvoor bedoelde aanmaakblokjes. Dit zijn bijvoorbeeld briketten uit kokos of maïs. Met behulp van de firestarter van Boretti vergemakkelijkt u het aansteken van uw houtskool-BBQ nog meer…

3. Waar plaats ik mijn gasfles tijdens het koken op een gasBBQ?

Staat uw gasBBQ gewoon op uw terras? Dan kan u natuurlijk de gasfles in het voorziene compartiment plaatsen. Bent u echter aan het koken? Haal dan de glasfles uit de BBQ en plaats deze ernaast. Moest u een vlam zien verschijnen, dan kan u meteen de glasfles dichtdraaien. Haal er zeker geen water bij, dit vergroot de vlam!

4. Hoe stockeer ik best mijn BBQ na gebruik?

Bescherm zowel uw BBQ, als uw glasfles met een passende afdekhoes. Zo voorkomt u dat er stof en ander vuil op de BBQ terecht komt. Best plaatst u de BBQ onder een afdekking of terrasoverkapping. Moest uw BBQ, inclusief hoes, toch in een fikse regenbui zijn terechtgekomen, verwijder dan de hoezen! Roest en slijtage ontstaan net door een natte, waterdichte hoes op de BBQ te laten rusten. Als u de BBQ laat “ademen”, voorkomt u roest. Plaats de hoezen terug als deze voldoende gedroogd zijn.

5. Hoe onderhoud ik een BBQ?

De meeste BBQ onderdelen van Boretti kan u simpelweg in de afwasmachine plaatsen. De gietijzeren bakroosters van Boretti plaatst u echter best niet in een afwasmachine. Hoe kan u dit BBQ onderdeel dan reinigen? Warm de gietijzeren rooster op en borstel het zichtbare vuil weg. Hiervoor schaft u best een tweede borsteltje aan, naast de insmeerborstel om vlees en vis in te oliën. Vervolgens kan u met een citroen de rooster bevochtigen. Citroen werkt uiterst ontsmettend! Tenslotte mag u de propere bakrooster met arachideolie terug invetten. Hij is dan gebruiksklaar voor een volgende BBQ!

6. Hoe beoordeel ik de kwaliteit van een BBQ?

Een BBQ uit dubbelwandig plaatstaal, zoals de Boretti BBQ’s, is vrij zwaar. Om de stevigheid van de scharnieren na te gaan, kan u steeds de “vingertest” doen: sluit de BBQ en houd enkele vingers ertussen aan 1 kant. Weegt de BBQ deksel door aan de andere kant? Dan wijst dit op slechte scharnieren en minder stevigheid. Weegt het deksel helemaal niet door en blijft het perfect evenwijdig met de onderzijde? Dan weet u dat de scharnieren stevig zijn en uw BBQ lang zal meegaan. Bakroosters uit gietijzer zijn zwaarder dan bijvoorbeeld roosters uit het goedkopere email. Email, hoewel 100% roestvrij, trekt zich echter vaak krom onder hoge temperaturen. Vandaar beveelt Gervi de gietijzeren bakroosters van Boretti aan.

Referenties

Bekijk alle referenties
Bekijk alle laatste nieuwtjes Ontdek al onze evenementen

Onze merken